Det viktigste om forbrukslån

Sist oppdatert: 31. august 2019


Det viktigste om forbrukslån

Trenger du penger raskt og enkelt kan forbrukslån være til god hjelp. Det kan fort oppstå situasjoner og hendelser hvor du trenger litt ekstra penger og ikke har lyst til å kontakte din bank for en gjennomgang av hele din økonomi. Du slipper også prosessen med pant av eiendeler.

Mange tilbydere av forbrukslån lover penger på dagen om du har papirene i orden og er uten betalingsanmerkninger.

Søknadsprosessen for forbrukslån

Det er enkelt å søke om forbrukslån. De aller fleste tilbydere og formidlere tilbyr en enkel og velorganisert søknadsprosess. Papirer signeres ved hjelp av Bank-ID. Det kan være smart å søke hos flere tilbydere. Da er du sikker på å velge det beste tilbudet.

Prosessen starter med at du fyller ut søknadsskjema på nettet og sender denne sammen med eventuelle vedlegg og dokumentasjon. Deretter blir din kredittverdighet vurdert og du vil motta uforpliktende tilbud. Dette tar som regel bare noen timer. Du velger hvilket tilbud som er gunstigst for deg og da er ikke pengene langt unna.

Hva kan du låne til?

Uforutsette og dyre bilreparasjoner er ofte en grunn til å ta opp et forbrukslån.

Du låner til hva du vil, ingen spør hva du skal bruke pengene til.
Vanlige formål for forbrukslån er:

Akutt pengemangel

Må bilen på verksted, vaskemaskinen går i stykker eller noe annet kostbart plutselig oppstår og du ikke har penger disponibelt kan redningen være et forbrukslån. Er du som mange avhengig av bilen i det daglige er det ikke noe alternativ å vente på neste lønning før den kan leveres på verksted.

Refinansiering av dyr gjeld

Har du dyr kredittkortgjeld med skyhøy rente kan det være et bedre alternativ å samle alt i et forbrukslån. Rentekostnaden er som regel lavere på forbrukslån enn på kredittkortgjeld. Enkelte kredittkort har en årsrente på over 20%, forbrukslån finer du med en rente på rundt 8-10%. Her er variasjonene store og du gjør klokt i å bruke litt tid på å finne et godt tilbud.

Egenkapital for kjøp av bolig

Skal du låne penger til bolig krever banken en egenkapital på minimum 15 %. Kjøper du en bolig i et borettslag må du legge fellesgjelden inn i regnestykket. Dette er et veldig tøft og krevende krav til egenkapital. Er du i tillegg førstegangskjøper og ikke har vært med på prisoppgangen de seneste årene har du en utfordring med dagens skyhøye boligpriser. Egenkapitalen for en bolig til 2,5 millioner er 375.000, det er det ikke mange som har klart å spare.

Kjøpe bil eller båt

Har du planer om å kjøpe bil eller båt kan finansiering ved hjelp av et forbrukslån være et alternativ til ordinært banklån. Skal du låne penger i bank må bilen ha en minsteverdi, du kan bli nødt til å tegne kaskoforsikring og du kan også bli nødt til å legge inn egenkapital. Kjøper du en nyere og kostbar bil/båt er dette ikke noe problem. Problemet oppstår når du skal kjøpe en bil i en lavere prisklasse (for eksempel 40-70.000). Da er det ikke sikkert at det er så gunstig å tilfredsstille alle kravene som stilles for å få et ordinært banklån.

Renovering og oppussing hjemme

Det koster mye å oppgradere boligen. Utskifting og arbeid på kjøkken, bad, gulv/tak og i kjeller er forbundet med høye kostnader og du må gjerne spare en tid for å komme i gang og fullføre slike prosjekter. Erfaringsmessig blir budsjettene også overskredet med de konsekvensene for lommeboken det får. Et forbrukslån kan være til god hjelp i slike situasjoner.

Hvilket beløp får du låne?

Forbrukslån har en størrelse på 10.000 til 500.000. Opp mot 100.000 får du låne uten store problemer om du tilfredsstiller krav til inntekt og du ikke har betalingsanmerkninger. Er ikke tilbyderen fornøyd med din inntekt og betalingshistorikk kan et alternativ være å ta med en medsøker, for eksempel samboer/ektefelle. Har dere begge en normal inntekt er det greit å få innvilget et lån.

SB

Du liker gjerne...

Beklager, ingen relevante artikler funnet.