Tips til deg som skal selge bruktbil

Sist oppdatert: 5. november 2020


Tips til deg som skal selge bruktbil

Skal du kjøpe ny bil og har en bil du vil bli kvitt kan du enten bytte den inn hos forhandleren eller selge den selv. Hva som lønner seg avhenger av flere faktorer. Kommer du med en nyere innbyttebil som har komplett servicehistorikk og er av samme merke som du skal kjøpe ny hos forhandleren kan du komme godt ut av det. Eldre biler er derimot ikke populære som innbyttebiler.

Det tilbudet du får er gjerne lavt og forhandleren sender bilen videre til oppkjøpere de har en avtale med.  Derfor vil det for mange lønne seg å selge bilen selv. Kjøper du bruktbil har du ikke noe annet valg enn å selge bilen selv. Her er noen tips.

Bilen må skinne

Bil må vaskes og pusses grundig. En skikkelig grundig rengjort bil gir et godt inntrykk. Det gjelder å gi lyst på bilen. Etter grundig vask av karosseri, dekk og felger samt interiør og detaljer bruker du ulike typer kjemikalier for å få gummi, plastikk og lakk til å skinne. Motorrommet bør også få en runde med høytrykksspyler, men vær forsiktig slik at det ikke kommer vann inn i elektronikk osv.

Orker du ikke ta denne jobben selv finnes det etter hvert flere bilpleiesenter som gjør en utmerket jobb. Det koster litt og må sees i forhold til bilens verdi og tilstand for øvrig.

Ny bil? Slik gjør du et godt kjøp.

Hvilken pris skal du prøve deg med?

Dette er ikke enkelt. Er bilen ett par-tre år og fortsatt har nybilgaranti (som regel 5 år og 100.000 km (det du når først) kan du legge deg litt under tilsvarende biler hos forhandler. Er bilen uten nybilgaranti er ikke prisene du finner hos forhandlere relevante. Du må legge deg 10-20 % under.

Ta deg tid til en grundig rengjøring av bilen, den må skinne.

Det gjelder å ha litt tålmodighet når du skal selge bil. Det kommer hele tiden nye personer inn i markedet på jakt etter bil og får du ikke napp umiddelbart trenger du ikke senke prisen med en gang. Unntaket er selvfølgelig om du vil eller må bli kvitt bilen raskt.

Finn.no gir deg en indikasjon på hva tilsvarende biler koster, men prisene du ser på finn.no er nok en del høyere enn det bilene tilslutt omsettes for.

Annonseringen

De fleste legger ut bilen på finn.no. De aller fleste som er på jakt etter bil følger med der. Du må sørge for flotte bilder, bruk kamera om du ikke har en mobil med godt kamera. Ta seriøse bilder fra ordinære vinkler, ikke vær overkreativ, det blir fort useriøst og gir et dårlig inntrykk. Har bilen noen riper eller en skade bør du ta bilde av denne. Da er sjansen større til at en interessent stoler på deg samt at begge parter slipper å kaste bort tid. Dokumenter hele bilen, få med ekstrautstyr.

Pant og heftelser

Er det tinglyst pant på bilen har du et problem. En slik pant skaper usikkerhet hos en kjøper. Betaler kjøper bilen må selgeren bruke de pengene til å slette panten. Her kan du oppstå problemer, selgeren kan være useriøs eller det dukker opp et eller annet i forbindelse med transaksjonen som medfører at kjøperen ikke kan overta bilen, selv om den er betalt. Det finnes måter å organisere dette på, men erfaringsmessig er ikke folk interessert i biler med salgspant. Har du mulighet bør du på gjort opp/slettet panten.

Selg bilen med ny EU-kontroll!

Eierskifte og overtagelse

Er kjøper og selger enige må det skrives kontrakt. Kontraktskjema kan du laste ned fra internett for eksempel fra forsikringsselskapene eller fra NAF. Resten av dokumentene og informasjon finner du på vegvesen.no, de har veldig oversiktlige og brukervennlige nettsider hvor du finner alt du trenger.

Kjøperen må ordne med forsikring og begge parter må levere utfylt salgsmelding.

Og da gjenstår bare èn ting, å sørge for at du får betaling for bilen.

Har du penger til overs frister det kanskje med en ny båt?

Sture Bjørseth

Du liker gjerne...