Planer om å starte nettbutikk?

Sist oppdatert: 8. juni 2018


Planer om å starte nettbutikk?

Netthandelen eksploderer og stadig flere bransjer og markeder får en sterk konkurrent gjennom netthandel og nettbutikker. Timingen for å starte en nettbutikk er derfor riktig, det kommer til å skje mye fremover og det er alltid en fordel å være med fra starten.

Men, du er ikke alene om å starte nettbutikk. Store aktører investerer mye i å ta dette markedet og antallet små og store nettbutikker er enormt, så at dette blir en garantert en kamp hvor den sterkeste og/eller smarteste vinner.

Kostnadsfordelene med nettbutikk

Sammenlignet med å etablere en fysisk butikk er etablering av en nettbutikk betydelig rimeligere i forhold til lokaler og fasiliteter. Du trenger ikke personale (i det minste i starten), du sparer utgifter til vask osv. Men nettbutikk er heller ikke gratis. Du må spesielt regne med å bruke mye penger på markedsføring når du skal etablere og drive en nettbutikk og dette koster en del etter hvert også på internett. Med flere aktører blir det trangere om oppmerksomheten og prisene på markedsføring stiger. Uansett, siden du ikke trenger leie lokaler og inngå kanskje langsiktige leiekontrakter, butikkinnredning osv. er det lettere å etablere en nettbutikk, du trenger mindre kapital for å komme i gang.

Utfordringene med nettbutikk

Selv om kostnadene er lave er det dermed ikke gitt at å etablere en nettbutikk er enkel. Konkurransen er knallhard, kundene sammenligner priser og det finnes mange tjenester som finner de beste prisene.

En nettbutikk kan du i praksis drive fra hvor som helst. Veldig fleksibelt og i et marked i vekst.

Du kan derfor ikke regne med å ha gode marginer på noen av produktene du selger. En annen stor utfordring for nettbutikker er å trekke trafikk inn til nettsiden. Dette er en av de mest kritiske faktorene. Når en potensiell kunde er inne på Google og søker etter et produkt vil kun nettbutikkene som kommer høyt i søkeresultatet være interessante, og da snakker vi om de 10 eller maksimalt 20 første. Og det er ikke enkelt, eller gratis.

Hvordan lykkes med nettbutikk?

  • Det skal være enkelt
  • Nettsiden skal være brukervennlig, lettforståelig og oversiktlig.
  • Tilby flere betalingsmuligheter, det vil si flere typer kreditt- og debetkort og faktura (kredittkontroll er viktig).
  • Kundeservice, helst hele dagen, men viktigst er det å være lett tilgjengelig på kvelden.

Markedsføring

Dette er alfa og omega og noe som du skal gi topp prioritet i budsjettet. En vanlig butikk har folk et forhold til, de ser den. En nettbutikk kan man bare finne gjennom internett, det vil si du må være synlig, og helst mer synlig enn konkurrentene. Fokuser på Google (Adwords) og sosiale media hvor Facebook er viktigst. Knytt kontakt med bloggere og venner. Bruk sosiale media til å spre informasjon. Dette er en egen kunst som du må jobbe deg inn i. Det kan virke veldig komplisert, og er det også, men ikke noe som er umulig å bli flink i.

Minst mulig varelager

I starten bør du ha et så lite varelager som mulig. Stykkprisen på varene blir lavere når du kjøper inn stort, men siden du ennå ikke kjenner markedene og hvilke produkter du skal satse på er det bedre å kjøpe inn smått, selv om dette blir dyrere. I prinsippet er det beste å kjøpe inn varene etter at de er solgt. Knytt deg opp til leverandører som leverer raskt. I starten bør du ikke tenke for mye på at du skal ha et overskudd i driften. Det er bedre å bruke ressursene på å lære og forstå markedene og hva som er en smart måte å drive nettbutikk på.

Start sakte – vær tålmodig og grundig

Å etablere og bygge opp en nettbutikk tar tid og temmelig sikkert mer tid enn du tror. Se derfor på startfasen som en læreprosess. Vær ydmyk og du vil sakte men sikkert finne den rette måten å jobbe på i forhold til de markedene du satser i.

Og for all del, ikke si opp jobben før du har en omsetning i nettbutikken du kan leve av. Å drive nettbutikk egner seg godt som ekstraarbeid, ikke minst siden mye av handelen foregår på kveldstid.

Sture Bjørseth

Du liker gjerne...