Slik får du tak i billige flyreiser

Sist oppdatert: 5. april 2020


Slik får du tak i billige flyreiser

Du kan spare mye på kjøp av flybilletter om du leter på de beste prissammenligningssidene, kjøper billett på rett dag, unngår de verste gebyrene og betaler med kredittkort. Det lønner seg også å reise på bestemte dager og samler du bonuspoeng er det også litt å spare. Det er mulig å gjøre flyreiser billigere.

Søk etter billig flybillett på de riktige netttjenestene

Søker du etter flybilletter på google vil ulike prissammenligningstjenester dominere søkeresultatet. Det er blitt en stor business og formidle henvendelser og søk etter både hotell og flyreiser og det er mange som kjemper om din oppmerksomhet. Du bør holde deg til kjente tjenester som momondo.no, flyreiser.no, skyscanner.no, gotogate.no og finn.no.
Det er stor variasjon i prisene så det gjelder å bruke litt tid på å søke. En fordel med slike tjenester er at de ofte finner reisekombinasjoner med flere flyselskap, dvs du reiser for eksempel ut med SAS og returen med AirFrance. Det tar mye tid å søke etter slike kombinasjoner på egen hånd.

Følg med på flyselskapene

Innimellom kjører de enkelte flyselskapene kampanjer hvor det er mye å spare. En smart måte å følge med på er å bestille nyhetsbrev levert på mail. Det er litt masete om det til stadighet dukker opp nyhetsbrev i mailboksen, men du klarer i hvert fall å følge godt med.

Kjøp billetten på rett tidspunkt

Undersøkelser i flere land viser at helg og tirsdager er de dagene hvor flybilletter koster minst. Grunnen til at helgene er billigere skal være at næringslivet ikke bestiller billetter på disse dagene. Det fører til at trafikken på flyselskapenes nettsider er lav, det er mindre konkurranse om billettene og dermed litt lavere priser. Tirsdag skal være gunstig på grunn av lavere etterspørsel. Det hersker litt usikkerhet rundt om billettene virkelig er billigere på disse dagene.

Husk at enkelte land krever visum av nordmenn.

Bestill billettene i god tid

Dette lønner seg uten tvil. De billigste billettene forsvinner først og prisene stiger erfaringsmessig etter hvert som man nærmer seg avreisetidspunktet. Men, det er en hake med dette. Blir ikke den aktuelle flyturen utsolgt vil flyselskapene ofte sette i gang priskampanjer for å fyll opp flyet. Dette kan ofte være svært gode tilbud. Disse tilbudene risikerer du å gå glipp av om du bestiller i god tid. Erfaringsmessig er det ikke smart å gamble på at det skal komme lavpriskampanjer på sommeren og rundt høytider, disse avgangene fylles som regel godt opp. I deler av året hvor det reises mindre kan det være noe å hente her. Det blir uansett et sjansespill.

Reis på de rette dagene

Enkelte dager er naturlig nok mer etterspurte enn andre. Fredager og søndager er alltid populære fordi de synkroniserer med ferier og helger. Har du muligheten kan du utnytte dette. Flytter du for eksempel returen fra ferien fra søndag til mandag (og kanskje helst tirsdag) kan du spare opptil 50% på billetten. Det samme gjelder utreise på onsdag istedenfor fredag. Regelen er enkel, reis når de andre ikke reiser.

Når det gjelder hvilke avganger, tidspunkt på dagen, du skal velge er det ett par ting du bør ta med i vurderingen.

Det hjelper ikke spare 2-300 kroner på billetten hvis det medfører lange mellomlandinger. Det koster å være noen timer på en flyplass.

Å ta svært tidlige fly (5-6 om morgenen) kan medføre ekstra transportkostnader til flyplassen. Du må for eksempel ta taxi istedenfor flybuss for å være der tidsnok. Kommer du sent frem blir du nødt å ta en taxi til hotellet istedenfor å benytte deg av rimeligere alternativ.

En reise kan ofte være litt rimeligere om du aksepterer lange mellomlandinger. Husk at det koster å være på en flyplass i mange timer. Du må ha mat og drikke og det er ikke alltid så billig. Det hjelper ikke å spare 200 kroner på billetten om du bruker 400 på mat og drikke mens du venter.

Bruk kredittkort

Det smarte med å betale flyreiser med kredittkort er at du mest sannsynlig slipper reise- og avbestillingsforsikring. Spesielt avbestillingsforsikring er dyrt. Det spare du med å bruke kredittkort. Kravet er at minimum 50% av reisen betales med kredittkort.

Mange kredittkortselskaper har svært rause forsikringsordninger som du kan nyte godt av om noe skulle skje. Sjekk med det enkelte kredittkortselskap.

Få med deg bonuspoengene

Bonuspoeng for flyreiser er en jungel av tilbud som krever litt tid og innsats å kunne utnytte 100%. Du må registrere deg hos de ulike flyselskaper, leiebil- og hotellkjeder og delta i deres bonusprogrammer. Kredittkortet kan også gi bonuspoeng på de tjenestene som betales med kortet. Reiser du mye kan det være mye å hente her. Du kan etter hvert oppgadere eller til og med betale reiser med bonuspoeng.

Sjekk lavprisselskapene nøye

Man har laget seg et bilde av at et billig flyselskap som Ryanair tilbyr svært billige flybilletter, og det er også sant. Men, det kommer ofte mange tilleggskostnader og gebyrer som i sum kan gjøre billigbillettene dyre. Eksempler er bruk av flyplasser som har en lokalisering som medfører ekstra reisekostnader. Det kan bli dyrt å ta med bagasje, for å velge seter osv. Regn nøye gjennom det hele før du bestiller.

Skrevet av Sture Bjørseth

Du liker gjerne...