Hvordan tjene litt ekstra på blogging?

Sist oppdatert: 8. juni 2018


Hvordan tjene litt ekstra på blogging?

Du kan tjene penger på blogging. En blogg trekker til seg lesere og disse leserne eksponeres for ulike typer reklame og markedsføring på bloggen. Dette resulterer i at du får inntekter. Utfordringen blir å tjene mye, det avhenger av hvor mye trafikk og besøkende du klarer å trekke inn til bloggen. Alle kan tjene noen kroner på en blogg, men er målet å tjene tusenvis av kroner er det ikke fullt så enkelt.

Mange kjente personer har utnyttet bloggkonseptet til å tjene litt ekstra. I og med at de er kjente og følges av mange i ulike media og sammenhenger klarer de også å trekke mange besøkende til en blogg. Mange besøkende betyr mange penger i bloggsammenheng.

Her er de vanligste metodene for å tjene penger på en blogg:

1. Betalte innlegg og artikler

Dette er en klassiker innen blogging. Bloggeren skriver en artikkel om et produkt og publiserer denne på bloggen. Alternativt tar bloggen imot et innlegg fra en bedrift og publiserer denne. Alt dette mot betaling. Mange bloggere samarbeider med bedrifter, ofte flere. Bedriftene på sin side bygger opp en portefølje av blogger de samarbeider med. Dette har blitt en viktig markedsføringskanal.

For å gjøre betalte artikler mer troverdige kobles produktet som omtales opp mot bloggeren. Bloggeren tester produktet eller bruker det i en eller annen sammenheng, for eksempel en pulsklokke som brukes av bloggeren på trening. Sminke, mote og livsstilprodukter er andre typiske eksempler.

Planer om å starte nettbutikk? Her er noen tips.

2. Annonsering

Dette er en veldig enkel måte å tjene litt på. Tidligere var man nødt til å kontakte annonsører for å selge inn eksponering. Med digitalisering og internett er det blitt enklere. Du kobler deg opp mot et annonsenettverk, for eksempel Google Adsense, og lar de disponere annonseplassene på bloggen. Hvilke annonser som vises avhenger av hva leseren er interessert i og hva bloggen handler om, dette styrer du ikke selv. Det eneste du trenger å gjøre er å disponere plass til annonsen, resten tar Google seg av.

Dette fungerer veldig bra, du har tilgang til statistikk og all mulig informasjon. Google er veldig seriøs når det gjelder betaling og oppfølging og du får også tips om hvordan du kan øke trafikken på din blogg/nettsted. Problemet er at inntektene ikke blir all verden. Du må ha mye trafikk for at det skal bli inntekter som betyr noe. Fordelen er som sagt at det ikke er noe arbeid med det.

3. Affiliate

Dette er også annonsering, men istedenfor å få betalt for antall visninger eller klikk får du en prosentandel av annonsørens salg som kan kobles til annonsen på din blogg.

Blogging kan bli en attraktiv inntektskilde om du klarer å få nok lesere og samtidig gjør tingene riktig.

Dette fungerer slik: Du registrerer deg hos et affiliatenettverk. Afilliatenettverket har avtaler med mange annonsører og du kan velge og vrake i annonser fra disse. Du plassere annonsene på din blogg og får en unik link annonsens skal linke til, eller en rabattkode leseren skal oppgi i nettbutikken. Når en av dine lesere klikker på annonsen blir denne linket til en annonsør, for eksempel en nettbutikk. Gjør leseren en handel i denne nettbutikken får du en prosentandel av beløpet. Dette er vanligvis mellom 2 og 10%.

Om dette gir gode inntekter eller ikke avhenger til dels av bloggeren. Det gjelder å finne annonsører som har et budskap som leseren er interessert i. Det krever derfor litt innsats fra bloggerens side og gjøre dette på riktig måte. Et annet spørsmål er om man kan stole på om annonsørene oppgir riktige tall, det vil si om du virkelig får den provisjonen du skal ha. Her må man bare stole på den enkelte.

4. Selge noe i egen regi

Har du mange lesere kan du utnytte dette til å selge noe i egen regi for å hente inntekter. Da beveger man seg litt over på et annet forretningsområde, men er det inntekter som er målet kan det være en god ide.

Bloggeren kan tilby konsultasjoner mot betaling. Noen er kanskje interesserte i å vite hva bloggeren mener om ting som er relatert til deg. En moteblogger kan gi deg tips til hvilke klær som passer sammen eller hva som kler deg osv. Her er det bare fantasien som setter grensen. Gjør du dette på en enkel og brukervennlig måte kan det gi resultater og inntekter.

Salg av egenprodusert informasjon er også en mulighet. Har du mange trofaste lesere vil de kanskje betale litt for informasjon du har laget om et spesifikt tema. Kanskje du kan alliere deg med noe som har relevant informasjon/informasjonsprodukter du kan selge mot en fair andel.

Mange bruker bloggen til å hente inn kunder til en annen virksomhet, det vil si at bloggen fungerer som en ren markedsføringskanal.

Det er mange muligheter for hvordan du kan tjene penger på en blogg. Men, dette er ikke enkle penger og det er ikke mange som blir rike på blogging. Det kan være smart å lage en blogg om noe som interesserer deg slik at skrivingen ikke blir en belasting men noe du trives med. Deretter kan du teste ut ulike inntektsmuligheter for å se hva som fungerer.

Det er jo også en kontinuerlig utvikling innen media og inntektsmuligheter og det kan jo dukke opp interessante forretningsmuligheter etter hvert, og da er en fordel og allerede ha en velutviklet blogg med mange trofaste lesere.

Tjen litt ekstra på nettbaserte spørreundersøkelser.

Sture Bjørseth

Du liker gjerne...