Hva er leasing av bil?

Sist oppdatert: 13. november 2020


Hva er leasing av bil?

Leasing betyr det samme som å leie og privatleasing av bil betyr at du leier en bil i en viss periode. I praksis er forskjellen på å leie og å lease at leie inkluderer alt av kostnader og avtaler rundt bilholdet, for eksempel forsikring, service, dekkskift osv. Enkelt sagt gjør du to ting, du betaler og du kjører avgårde.

Leasing av bil innebærer at du disponerer bilen, men du må selv ordne resten. Du må ordne med forsikring (fullkasko), betale service, kjøpe dekk og ordne med dekkskift (evt. dekkhotell) osv.

Leasingselskapene tilbyr utvidede avtaler hvor service og lignende er inkludert.

 

Hvordan fungerer leasing i praksis?

Det første er at du velger en bilmodell du ønsker å lease. Enten går du til en forhandler, velger modell, og inngår en leasingavtale. Avtalen gjøres med et leasingselskap. Bilforhandlerne formidler ofte leasingavtaler, flere merker har også egne leasingselskap.

Det andre alternativet er å kontakte tilbydere av privatleasing, for eksempel Leaseplan og Privatleasing.no. Disse har et utvalg av bilmodeller de har en fast leasingpris på. De har også «leasingkalkulatorer» hvor du kan fylle inn ulik kjørelengde, avtaleperiode og startleie og få beregnet ulike prisaltarnativ.

Leasingselskapet kjøper bilen av forhandleren og avtaler en gjenkjøpspris. Gjenkjøpsprisen, også kalt restverdien, har stor betydning for leasingprisen du må betale. En ny bil til 450.000 kroner har kanskje en verdi på 200.000 etter 4 år (avhengig av antall kjørte kilometer). Verditapet på 250.000 fordelt på 48 måneder er 5.000 kroner pr. mnd. Dette utgjør en stor del av månedsleien.

Dette verditapet ville du også hat om du hadde kjøpt bilen selv. Bil er dyrt.

Det finnes også leasingselskaper som ikke inngår en avtale om gjenkjøp med bilforhandler, men selger bilen selv og tar risikoen som er forbundet med dette, det kan gå både i pluss og minus.

Store leasingselskaper kjøper tusenvis av biler og kan forhandle frem gode priser.

Se også denne store guiden om bil-leasing.

 

Hvor lenge varer en leasingavtale?

Det vanlige er 36 og 48 måneder. Det er også mulig med kortere perioder. 48 måneder er ofte gunstig i forhold til leiepris pr måned. Dette skyldes blant annet et leasingsselskapene kan få fullt momsfradrag etter 4 år (48 mnd) og at verditapet på bilen er størst de første 2-3 årene.De fleste leasingselskaper gjør en gjenkjøpsavtale med bilforhandleren. Dette innebærer at forhandleren forplikter seg til å kjøpe bilen tilbake fra leasingselskapet når din leieperiode utløper. Gjenkjøpsprisen avtales mellom leasingselskapet og forhandleren på forhånd og kalles restverdi.

Det er imidlertid ikke alle leasingselskaper som gjør det på denne måten. Noen leasingselskaper tar restverdi-risikoen selv og selger bilen i det åpne markedet når leasingavtalen utløper.

Er det mulig å avslutte en leasingavtale?

 

Hva må du betale?

Startleie og etableringsgebyr
Denne kan være alt fra 0 kr til 100.000 kr (også mer om bilen har høy pris). Startleien / kontantandel blir en forhandlingssak og det vurderes blant annet hvor kredittverdig du er. Lav startleie betyr større risiko for leasingselskapet.

Månedsleie
Dette er det du betaler pr mnd. til leasingselskapet. Andre utgifter kommer i tillegg.

Driftskostnader
Service, dekk og dekkskift, forsikring, bompenger og andre utgifter må du betale. Det er mulig å inngå serviceavtaler med leasingselskapet slik at servicekostnaden ligger i månedsleien. Dette kan være gunstig.

Skader og slitasje
Når du leverer tilbake bilen må betale for utbedring av skader og unormal slitasje. Dette kalles påkost og er noe du skal være oppmerksom på, dette kan koste mye.

SB

Du liker gjerne...