Hva koster det å skifte clutch? Stor variasjon i pris!

Pris for bytte av clutch/kobling varierer veldig både mellom ulike bilmodeller og bilverksted. Prisene er også forskjellig avhengig av hvor du bor. Oslo er som regel på topp, en pristest fra NAF viser at Trondheim kan ligge hele 40% under Oslo, og det for clutchbytte på merkeverksted!

 

Hva er prisen for å bytte clutch?

Bytte av clutch ligger i intervallet 10.000 til 40.000 kroner. Selve clutchen (lamellplate, trykkplate og utløserlager) koster mellom kr 800 (f.eks Nissan Micra) og kr 25.000 (f.eks Nissan Patrol). Deretter kommer arbeidet. På de enkleste bilene tar jobben med å skifte clutch 3-4 timer, på andre modeller kan det fort gå en hel dag, dvs. 8 arbeidstimer.
Timesprisen hos bilverksted i Norge ligger på mellom 800 og 1.300 kroner.

Mange merkeverksteder operere med fastpris. Dette er enkelt å forholde seg til, du slipper overraskelser, men merkeverkstedene er sjelden de beste på pris, det lønner seg å sjekke pris hos flere.
Enkelte opplever også at svinghjulet må skiftes samtidig med clutchen. For å skifte svinghjulet må girkassen tas ut, det samme som ved skifte av clutch. Derfor lønner det seg å skifte svinghjulet samtidig med clutchen om behovet er der. Må svinghjulet skiftes kan du legge på i snitt cirka 10.000 kroner. Bilhold er dyrt!

Hva koster skifte av registerreim?

Er du sikker på at clutchen må skiftes?

Det vanligste symptomet på en utslitt clutch er at den slurer. Dette betyr at koblingen mellom motor og girkasse ikke lenger er 100% fast sammenkoblet når motoren belastes under kjøring. Det som skal være en fast kobling, lamellen, «sklir» når belastningen på motoren er stor. Dette kalles at clutchen slurer.

I praksis betyr dette at når du gir gass blir ikke all kraften overført til hjulene. Du kan merke dette ved at turtallet/motorens hastighet øker uten at bilen går fortere. Med en helt ødelagt og utslitt clutch kan du sette bilen i gir, slippe clutchen, gi gass og bilen rører seg ikke.

Et annet tegn på slitt clutch er det blir vanskelig og gire. Selv om du trykker inn clutchen blir ikke motor og girkasse helt frikoblet, noe som er nødvendig for å skifte gir. Da vil du høre stygge ulyder når du girer, dette sliter veldig på girkassen. Har du begynt å få symptomer på dette må clutchen skiftes.

Et annet symptom er at det lukter svidd når du kjører i oppoverbakker og motoren belastes. Lukten kommer fra varmen og friksjonen som utvikles i clutchen når den slurer. Tar pedalen langt ute er det som regel et sikkert tegn på slitt clutch, men ikke alltid. Dette kan også skyldes feiljustering av clutch-wiren. Moderne biler har ofte hydraulisk clutch, den kan ikke justeres.

Nå bestemmer du selv tidspunkt for EU-kontroll.

Hvordan sjekker du clutchens tilstand?

Det kan du gjøre på flere måter. En vanlig måte er å sette bilen i et høyt gir, 4 eller 5te, gi motoren et turtall på 2-3000 omdreininger, slippe clutchen gradvis samtidig som du gir litt gass. Er clutchen i orden vil motoren blir kvalt og stoppe/kveles umiddelbart, du kjenner at clutchen tar. Er clutchen slitt vil ikke motoren stoppe, clutchen slurer.
Dette skal du ikke gjøre ofte, det sliter veldig på clutchen.

En annen metode er å kjøre oppoverbakke i 3dje eller 4de gir, og gi gass. Stiger motorens turtall uten at farten øker slurer clutchen. Øker farten i takt med økende turtall er clutchen i orden.

 

Hvor lenge varer en clutch?

En clutch varer som regel i minst 150.000 kilometer, ofte lenger. Clutchen kan overleve bilen om det kjøres pent. Blir bilen brukt til å trekke campingvogn eller belastes mye og kjøres hardt kan clutchen være moden for bytte allerede etter 100.000 kilometer.

Skal du kjøpe en bruktbil som har gått over 150.000 kilometer bør du sjekke om clutchen er skiftet. Et dyrt clutchbytte står ofte ikke i forhold til verdien på bilen. Du kan evt. prute ned prisen slik at det er rom for et clutchskift.

Flere tips for bruktbilkjøp.

Kan du skifte clutch på egen hånd?

Å bytte clutch krever både mye kunnskap, plass og utstyr og er ikke noe som er vanlig å gjøre selv. Det er mye som gå galt under et clutchbytte og setter du ikke alt riktig sammen kan du ødelegge både motor og girkasse.

 

Finn et gunstig bilverksted

For et bilverksted er clutchbytte en standard og oversiktlig arbeidsoppgave som det et lett å få en eksakt pris på. Du bør derfor kontakte flere bilverksted og be om et tilbud.
NAF gjorde for ett par år siden en prisundersøkelse på bytte av clutch, med et sjokkerende resultat. Det viste seg at det var opptil 40% prisforskjell mellom merkeverksted i ulike byer, Oslo dyrest og Trondheim billigst. Det var også en betydelig forskjell på prisene mellom merkeverksted og andre verksted, gjerne rundt 30 % lavere.

Men, vær forsiktig, det var også eksempel på at frittstående bilverksted var dyrere enn merkeverkstedet.

Oppsummert er det ingen tvil, sjekk prisen hos flere.

Litt mer om hvordan en clutch fungerer

Clutch kalles også kobling, noe som er bedre beskrivende. Clutchen er koblingen mellom motor og girkasse/hjulene. Når motoren går overføres kraften gjennom clutchen, til girkassen og videre til hjulene. Trygger du inn clutchen er det ingen kobling og motoren kan være i gang uten at hjulene går rundt (f.eks i lyskryss).

Clutchen, eller koblingen, består av lamell/lamellplate som trykkes kraftig mot en skive av stål ved hjelp av fjærer. Stålskiven/stålplaten er festet på svinghjulet. Når du trykker inn clutchpedalen minsker trykket mot stålplaten og motor kobles fra grikassen. Dette skjer gjennom et utløserlager som aktiveres gjennom hydraulikk (slavesylinder). Noen biler har wire.

SB

You may also like...