Hvordan flytte billån, med og uten pant i bilen?

Sist oppdatert: 13. november 2020


Hvordan flytte billån, med og uten pant i bilen?

Ja, du kan flytte et billån. Skal du flytte et billån er det et forhold som bestemmer hvor enkelt det er, har banken/långiver pant i bilen eller ikke. Er billånet sikret med pant i bilen må pantet overføres til den nye långiveren. Overføring av pant er litt komplisert og ikke noe alle banker tilbyr som tjeneste, du kan derfor risikere at din långiver ikke vil flytte panten.

Det er også kostnader i forbindelse med flytting av pant, både offentlige gebyrer og eventuelle gebyrer fra banken du flytter lånet fra og etableringsgebyr fra banken du flytter lånet til.
Flytter du lånet for å oppnå litt bedre rente bør du ta frem kalkulatoren og forsikre deg om at flyttekostnadene ikke overstiger rentedifferansen.

Grunnen til at overføring av pant er omstendelig henger sammen med at det ikke er mulig for en ny långiver å ta ny pant i bilen. Pant kan kun tas når en bil blir kjøpt (Lov om pant (panteloven). Derfor må panten overføres.

Lønner det seg å lease bil? Se Guide.

 

Billån uten pant i bilen

Er det ikke pant i bilen er flytting av billån enkelt. Du låner det aktuelle beløpet fra en bank eller annen finansinstitusjon og betaler ned lånet.

Billån uten pant er vanlig for rimeligere biler hvor det ikke er et krav fra långiver om kaskoforsikring. Kaskoforsikring er viktig for at ikke sikkerheten for lånet skal forsvinne om bilen kondemneres. Når banken ikke har mulighet til å ta pant i bilen må du enten stille annen sikkerhet eller du er såpass kredittverdig at banken gir deg lån uten sikkerhet.
Det er også vanlig å stille annen sikkerhet for billånet enn pant i selve bilen. Det typiske er at boligen stilles som sikkerhet for billånet, da står du friere i forhold til å flytte lånet.

 

Hvordan kan dette gjøres enklere?

Ønsker du å flytte billånet, og det er pant i bilen, kan du få en refinansiering hvor du stiller annen sikkerhet, som regel eiendom, hus eller hytte. Da flytter du panten over fra bilen til et annet panteobjekt. Panten i bilen slettes og du er «fri» til å flytte billånet.

 

Er det lønnsomt å flytte billån?

Har du dårlige rentebetingelser og betaler en høy rente kan du spare mye, det er store forskjeller i renten på billån, fra 2% til 17-18%. Har du for eksempel et lån på 2-300.000 kroner vil slike renteforskjeller bety enormt mye.

Din økonomiske situasjon har kanskje forbedret seg siden du kjøpte bilen og du derfor kan oppnå bedre lånebetingelser, du er blitt mer populær hos bankene.

 

Hvordan finne det beste lånetilbudet?

Det enkleste er å bruke sammenligningstjenester som formidler tilbud på lån og som gir deg flere lånetilbud, helt uten forpliktelse. Du vil bli overrasket over å se hvor mye renten varierer mellom bankene som gir tilbud.

Å hente inn tilbud fra flere aktører er også tidkrevende, du har sikkert med fornuftige ting å bruke tiden på.

Hvordan kommer du deg ut av en leasingavtale?

SB

Du liker gjerne...