AC Service på bilen, hva er vanlig pris?

AC Service på en bil koster mellom 1.000 og 2.000 kroner. Når du vurderer pris fra ulike verksted må du huske at noen oppgir prisen uten påfyll av gass mens andre inkluderer påfyll av gass inntil en viss mengde (om det skulle være behov). AC-anlegget kalles også klimaanlegg eller airconditionanlegg.

Kontroll av AC anlegget (klimaanlegget) koster 1.000 til 1.500 kroner (uten gass). Dette er cirka en times jobb. Gassen kommer i tillegg.

Det er viktig å skille mellom AC-service og klimaservice. AC -service fokuserer på selve AC-anlegget mens klimaservice / klimarens også inkluderer skifte av pollenfilter og evt. rengjøring av ventilasjons- system og kanaler.

 

Hva omfatter en AC-kontroll?

En kontroll inkluderer en sjekk om aircondition-anlegget fungerer som det skal samt eventuell etterfylling av olje på kompressoren.  Anlegget tømmes for kjøleveske/gass og kontrolleres for lekkasje. Til dette brukes en egen maskin som kobles på anlegget og måler trykk, fjerner fukt og kondens og kontrollerer funksjonaliteten.

Den samme maskinen fyller på gass. Dette er en avansert prosess du ikke skal holde på med selv med mindre du er over gjennomsnittet bilkyndig.

 

Påfyll av gass

Det er gassen som står for kjølefunksjonen i et AC-anlegg. Gassen kalles også kjølemiddel og kjøleveske. Noe gass forsvinner naturlig fra anlegget og etter 2-3 år vil nivået av gass ofte være så lavt at klimaanlegget ikke fungerer. Manglende gass kan også medføre skade på anlegget. Reparasjoner på klimaanlegg er ofte kostbare. Et vanlig AC-anlegg inneholder 600 til 800 gram med kjølegass.

AC Service kalles også Aircondition service eller klimaservice.

 

Symptomer på et dårlig fungerende AC-anlegg / klimaanlegg?

Siden anleggets funksjon er å kjøle ned og varme opp luft er svak eller ingen kulde eller varmefunksjon en grunn til å ta en kontroll på AC-anlegget/klimaanlegget.

Dårlig lukt fra ventilasjonssystemet kan ofte fjernes med rengjøring av kanalene og skifte av pollenfilter. Den dårlige lukten skyldes ofte fukt og sopp-/bakteriedannelse i kanalene. En slik rengjøring kalles også klimarens.

For å finne lekkasjer i anlegget brukes en sporveske som sprøytes inn i anlegget. Trykket settes på og sporstoffet blir presset ut gjennom evt. lekkasjer. Stoffet er knallgult og lett å få øye på.

Kontroll og etterfylling av gass er ofte en del av bilens serviceprogram. Er dette ikke tilfelle for din bil anbefales den en klimakontroll hvert andre år, eller når bilen er inne til service (men da må du evt. bestille dette i tillegg til den ordinære servicen).

Problemer med bilen? Se våre guider om bytte registerreim, skifte clutch, EU-kontroll, hjulstillingskontroll.

SB

You may also like...