Hva koster hjulstillingskontroll? Pris 2020

Hjulstillingskontroll, eller også forstillingskontroll og 4-hjulskontroll, koster mellom 1.500 og 2.500 kroner inkludert justering. Når du velger verksted må du sjekke om prisen inkluderer eventuell justering. Kun kontroll bør ikke koste mer enn noen hundrelapper. Vi har sett tilbud på hjulstillingskontroll til 1.500 – 2.000 kroner, men ved nærmere ettersyn inkluderer denne prisen ikke en eventuell hjuljustering, det kommer i tillegg.

Dette er en litt lur måte å drive markedsføring på som du bør være oppmerksom på.

Hos NAF koster hjulstillingskontroll inkludert eventuell justering 1.990 kr for medlemmer og 2.290 kr for ikke-medlemmer (2020). SnapDrive tar 1.846 kr for en firehjulskontroll med eventuell justering (2020). Kun kontroll koster 3-400 kroner, og det er en bra pris.

Mange dekkfirma og dekkverksted tilbyr hjulstillingskontroll. Kontroll av hjulstilling er en relativt enkel jobb og passer godt sammen med øvrig arbeid på dekk og felg. Vi har sett priser rundt 1.500 kr, justering inkludert.

 

Verkstedene priser dette på to måter

Enten tar de en fast pris for kontroll inkludert eventuell justering. Eller de tar en pris for kontroll og en for justering. Det siste alternativet er gunstig om prisen for kontroll er 500 til 1.000 kr.
Feil hjulstilling kan også skyldes feil på bremseskiver og bremseklosser.

 

Skal bilen allikevel på verksted?

Er bilen inne på verksted i en annen sammenheng koster det ofte lite å få kontrollert hjulstillingen samtidig. Enkelte bilverksted fakturerer noen hundrelapper for en sjekk.

Er bilen på verksted for skifte av støtdempere, fjærer eller deler i hjuloppheng og forstilling må hjulstillingen alltid kontrolleres i etterkant.

 

Forstillingskontroll eller firehjulskontroll?

Dette er i praksis det samme. Bakhjulene har fast hjulstilling og der er det som regel ikke så mye å justere. Framhjulene står montert i forstillingen og der er det flere justeringsmuligheter. Derfor dreier denne kontrollen seg som regel om en forstillingskontroll.

Kontrollen utføres ved at det monteres ett måleapparat på hver felg, ved hjelp av laser blir hjulvinklene målt helt nøyaktig og mekanikeren ser på en skjerm alle mulige vinkler på hjulene og hva samt hvor mye som må justeres.

 

Hva er konsekvensene av feil hjulstilling?

  • Dårligere kjøreegenskaper. Dekkflaten ligger ikke optimalt på veibanen og styringen blir feil.
  • Trekker bilen til siden når du bremser kan det oppstå farlige situasjoner og du mister lett kontrollen over bilen.
  • Skeiv slitasje på dekkene, du risikerer å slite ut dekkene raskt.
  • Du bruker mer drivstoff.

Tegn på feil hjulstilling?

Bilen drar ut til en sidene når du kjører og/eller bremser.
Rattet er ikke i rett nøytral stilling når du kjører rett fram.

 

Hvordan måles hjulstilling?

Dette er en måling av hjulenes geometriske posisjon. Denne måles i tre vinkler:

  • Hjulets vinkel på hjulakselen
  • Hjulets vinkel mot spindelleddene
  • Vinkelen på hjulet når det svinger

 

Problemer med bilen? Se våre guider om bytte registerreim, skifte clutch, EU-kontroll, AC service.

Sture Bjørseth

You may also like...