Hva er boligen verdt? Verdivurdering eller takst?

Verdivurdering av en bolig eller hytte kan gjøres på flere måter. Følger du med på eiendomssalgene på sammenlignbare boliger i nærområdet har du sikkert dannet deg et bilde av hva eiendommen cirka er verdt. Skal du i banken å diskutere lånemuligheter, refinansiering eller du skal innhente tilbud på boligforsikring holder det ikke med din egen magefølelse og din egen personlige verdivurdering. Banken eller forsikringsselskapet krever en mer formell verdivurdering (E-takst) uført av en profesjonell aktør.

 

Hvem foretar en verdivurdering?

De fleste bruker en eiendomsmegler. Tidligere var det takstmenn som utførte verdivurderinger. De hadde høy status og var de som kunne mest om eiendomsvurderinger. Problemet med takstmenn er at de ikke har den samme koblingen mot og kunnskapen om markedet. De fokuserer på bygningens tekniske tilstand, eiendomsmeglerne fokuserer på verdien i markedet.

For å gi både boligselgere, boligkjøpere og banker og andre finansieringsinstitusjoner bedre trygghet i forhold til verdivurdering av bolig ble det i 2016 lanserte en elektronisk tjeneste for verdivurdering, E-takst. Dette er en standardisert verdivurdering som er underlagt strenge krav og som skal gi en mer riktig prisvurdering. E-takst inkluderer befaring, innhenting av dokumenter og en analyse av markedssituasjonen med prisstatistikk og andre forhold.

Dette må ikke forveksles med en teknisk tilstandsrapport som i hovedsak fokuserer på boligens tekniske stand, ikke markedsverdi. Skal du selge en eiendom lønner det seg uansett å få en takst eller tilstandsrapport. Det gir statistisk sett noen prosent høyere pris og trygghet både for selger og kjøper. Som selger vet du hva du selger og kjøper vet hva han/hun kjøper og da nytter det ikke å komme i ettertid å klage.

Du kan lese mer om E-takst her.

 

Hva koster en verdivurdering?

Prisen for en verdivurdering avhenger av hva du skal bruke den til.

Skal du selge en bolig eller hytte vil du mest sannsynlig engasjere en eiendomsmegler. Eiendomsmeglerne har en slik verdivurdering som en del av den komplette pakken de tilbyr for et boligsalg. Prisen for verdivurdering blir dermed en del av dette og ikke noe du betaler separat for.

Skal du anvende verdivurderingen i forbindelse med refinansiering, renteforhandling eller bruke boligen som sikkerhet for andre lån, for eksempel lån til kjøp av hytte eller båt, må du regne med å betale for verdivurderingen. Prisen ligger på mellom 2.000 og 6.000 kroner. Siden megleren må foreta en befaring på eiendommen vil verdivurderingen av for eksempel en hytte med lang reisetid kunne bli dyrere.

Enkelte prøver å friste meglerne med et mulig salgsoppdrag, men er ikke dette reelt vil det på sikt alltid lønne seg å være fair også ovenfor meglerne.

Selge bolig? Slik velger du eiendomsmegler.

Boligpriskalkulatorer er kun for nysgjerrigheten

Det finnes mange boligpriskalkulatorer på internett og disse gir et prisbilde basert på noen enkle parameter. Slike boligverdikalulatorer er kun for å gi deg en cirkapris, de har ingen verdi forhold til søknader om lån, salg av bolig eller forsikringer.

Du ar også pristjenester som viser historiske priser for eiendommer over hele landet, for eksempel 1881.no. Problemet med å bruke dette i vurderingen er at prisene er historiske og har det ikke blitt omsatt boliger i ditt nærområde eller den aktuelle boligen du vil sjekke den siste tiden blir de historiske prisene temmelig meningsløse, boligmarkedet endrer seg fort.

Lønner det seg å selge biligen uten megler?

Hva påvirker verdien av en bolig?

De viktigste faktorene for verdien av en eiendom er selvfølgelig boligens beliggenhet, størrelse og standard. Men det er en del nyanser innenfor dette som trekker boligprisen opp eller ned og som kan være avgjørende for ditt boligsalg.

Dette blir jo også opp til hvilke kjøperen å vurdere. En kjøper kan være opptatt av utsikten, en annen legger mer vekt på en stor garasje.

Dette påvirker prisen positivt:

  • Rolig beliggenhet uten innsyn, støy fra veier og bedrifter i nærheten
  • Nytt kjøkken og bad hvor arbeidet er dokumentert og utført av godkjente håndverkere
  • Attraktivt uteområde i form av veranda eller lun krok
  • Utsikt er alltid populært
  • Gode solforhold, både morgen- og kveldssol er populært
  • Enkel parkering eller garasje. Parkering er blitt et viktig tema siden kommuner over hele landet omregulerer parkeringsmulighetene, eller fjerner de helt.
  • Utleiemuligheter, mange har utleie som en del finansieringsplanen. Tips om utleie.

Dette påvirker prisen negativt:

  • Lav standard på kjøkken og bad/våtrom. Dette er kostbare rom å renovere, et kjøkken koster fort 100.000 – 150.000 kroner. Et bad havner fort på 200.000 til 300.000.
  • Umoderne standard og gammeldags stil hvor egentlig «alt» må endres/pusses opp
  • Nærhet til støykilder som veier og bedrifter
  • Innsyn og ubehagelig nærhet til naboer
  • Byggeprosjekter som er planlagt på nabotomten. Dette kan medføre støy både under og etter byggingen, utsikten blir redusert eller forsvinner helt, økt trafikk osv. Dette gir en usikkerhet hos potensielle kjøpere, noe som helt klart har en negativ påvirkning på prisen.

SB

You may also like...